
Wandelen als je hoofd volloopt
Wandelen is simpel, maar krachtig. Het is iets wat bijna iedereen kan, zonder voorbereiding, zonder prestatie. Juist dat simpele stappen zetten kan enorm veel in gang zetten. Niet alleen in je lichaam, maar ook in je hoofd.
Want wat gebeurt er als je gaat wandelen?
Vaak denken mensen: “Ik doe het om tot rust te komen.” Maar wat er dan gebeurt is soms het tegenovergestelde. Je hoofd gaat aan. Je gedachten op volle toeren. Er komt ineens van alles naar boven wat je juist wilde ontvluchten.
En dat is precies waar het interessant wordt.
Je hoofd gaat aan
Het is heel normaal dat je hoofd actief wordt als je gaat wandelen. Je komt uit je dagelijkse prikkels, schermen en afleidingen, en ineens is er ruimte. Ruimte waarin je brein zich vrijer gaat bewegen.
Wetenschappelijk is bewezen dat wandelen het brein activeert. Een soort vrije loop van gedachten die gelinkt is aan zelfreflectie, verbeelding en creatief denken.
Maar het activeert ook je herinneringen, je zorgen, oude verhalen. Daarom komt er tijdens een wandeling vaak ineens een situatie naar boven waarvan je dacht: daar was ik allang klaar mee.
Dat kan intens zijn. Want voor je het weet, ben je niet meer aan het wandelen, maar zit je weer middenin dat oude verhaal. In je hoofd. In de ouder gevoelens.
De kunst is: blijven stappen
Juist dan is het belangrijk om niet te stoppen. Om niet naar huis te gaan. Maar te blijven stappen.
Niet om iets weg te drukken, maar om ruimte te maken. Om je lichaam het verhaal te laten verwerken, in plaats van je hoofd het opnieuw te laten herkauwen. Door te bewegen, help je jezelf iets te doorvoelen en los te laten.
Wetenschappelijk onderzoek toonden aan dat ritmische lichaamsbeweging, zoals wandelen, helpt om stresshormonen te reguleren en het emotionele brein tot rust te brengen. De beweging werkt letterlijk kalmerend op je zenuwstelsel.
Dus wanneer je hoofd aangaat en je voelt je verstrikt raken in een gedachte of herinnering: geef je voeten de leiding.
Zeg tegen jezelf:
“Dit verhaal mag er zijn. Maar ik hoef het niet vast te houden. Ik loop verder.”
De magie zit in het doorstappen
Als je blijft wandelen zonder je volledig mee te laten sleuren door je gedachten, ontstaat er iets nieuws. Je hoofd krijgt ruimte om los te laten. Je aandacht verschuift van denken naar voelen. Dan gebeurt het vaak dat je ineens rust voelt. Of helderheid. Of een ingeving die je eerder niet kon horen.
Wandelen verhoogt het creatief denken. Niet door actief na te denken, maar juist doordat je het denken de ruimte geeft om losser te worden.
Dat is wat veel mensen ervaren als ze “door het verhaal heen wandelen”:
Je komt weer bij jezelf uit. Bij je hart.
Bij die plek in jou waar het stil is. Of juist sprankelend.
Niet omdat het verhaal weg is. Maar omdat jij niet meer vastzit.