Daar sta je dan, je kijkt vertwijfeld rond en begint te huilen. Je had zo’n zin in de vakantie. Je had zoveel plannen. Alles viel in duigen. Het gevoel overviel je. Het kwam ineens uit het niets. De eerste dag dat je met je gezin op vakantie was. De vermoeidheid viel als een deken over je heen. Je wilde alleen maar slapen. De tranen stromen over je wangen. Voor je gezin sukkelde je maar door en als je tussen de middag even ging liggen, viel je in slaap, om vervolgens een paar uur later wakker te worden. Je hebt totaal niet kunnen genieten van je vakantie.
Nu ben je een paar dagen thuis en dan moet je beginnen met werken. Je ziet er als een berg tegenop. Je bent nog niet uitgerust. Je hebt geen ruimte voor alle hectiek op je werk. "Als ik er eenmaal ben, gaat het wel”, zeg je tegen jezelf. "Ik vind het dan vast leuk en fijn. Dan krijg ik wel weer energie en gaat het wel goed komen".
Ik vraag haar of dit haar hoofd is die praat of dat het haar gevoel is dat ze volgt. "Ik kan me toch niet zomaar ziek melden of langer vakantie opnemen?" Het voelt zo dubbel. “Ik weet niet hoe ik dit kan doorbreken”.
Herkenbaar?
Velen zullen bovenstaande misschien wel herkennen. We leven in een drukke maatschappij waarin we vaak doorgaan zonder stil te staan bij hoe we ons voelen. Het doorgaan voelt als ontwikkeling en fijn. Stilstaan voelt vaak als saai en falen. Ook roept stilstaan vaak een angst op. Wat gaat er komen als ik stil ga staan? We willen liever doorgaan.
Het is juist belangrijk om jezelf toestemming te geven om even een stap terug te doen. Dit betekent niet dat je opgeeft, of letterlijk terug stapt. Het is juist verantwoordelijkheid nemen voor je eigen welzijn en proces.
Het altijd doorgaan kan voor drukte in je hoofd en lijf zorgen. Onbewust ben je van alles aan het onderdrukken. Dit kost bakken met energie.
Uitputten en verlies van energie zijn vaak de eerste signalen van je lichaam dat er iets niet in balans is. Dit is wat ik dan ook vaak hoor tijdens mijn inspiratieavonden. Hoe kan ik de balans herstellen.
Herstellen van de balans
Het lichaam geeft vaak signalen af als het te veel wordt. Dit kan vermoeidheid, prikkelbaarheid of een gevoel van overweldiging zijn. Maar ook pijnklachten, zoals nek klachten, buikpijn en hoofdpijn. Als we altijd maar doorgaan, staan we niet stil wat de signalen van ons lichaam ons eigenlijk proberen te vertellen.
Probeer eens bewust te luisteren naar deze signalen. Druk ze niet weg. Je zou jezelf de vraag kunnen stellen; Wat heb ik nu echt nodig? Of wat wil dit signaal/klacht mij willen vertellen? Wees even stil en luister naar het antwoord.
Is het rust, tijd voor jezelf nemen of misschien met iemand in gesprek gaan over je onrust. Neem het serieus en beloof jezelf dat je zult luisteren naar het antwoord en deze ook uit te voeren.
Durf jij te luisteren naar wat je hart echt nodig heeft? En niet alleen naar de verplichtingen en verwachtingen? Als je dit proces met jezelf durft aan te gaan, zul je je balans weer terugvinden. Het is een proces dat tijd nodig heeft. Elke kleine stap brengt je dichter bij een leven vanuit je hart.
Het zijn de kleine stappen die er toe doen
Het lijkt soms onmogelijk om rust in te bouwen in je leven. Alles dendert maar door. Begin klein. Elke kleine stap zorgt uiteindelijk voor een grote ontwikkeling. Neem bijvoorbeeld elke dag een moment voor jezelf. Al is het maar 5 minuutjes. Drink een warme kop thee, zonder iets anders te doen. Geef alles de ruimte, wat er in je hoofd en lijf speelt. Deze kleine momenten kunnen helpen om je weer op te laden en je hoofd wat rustiger te krijgen.
Uitspreken wat je voelt
Het kan heel fijn zijn om je gevoelens te delen met iemand. Het uitspreken wat er allemaal in je hoofd omgaat kan zorgen voor verlichting. Het bespreken op je werk, kan je mogelijk ook ruimte en begrip geven.
Mocht je het fijn vinden om dit met mij te doen, neem gerust contact op. Tijdens de inspiratieavonden is hier ook ruimte voor. Je zult ervaren door het uit te spreken, dat je niet de enige bent. Dat je het niet alleen hoeft te dragen. Dit kan soms zo helpen. Het gevoel dat je niet alleen bent, je niet gek of raar bent.
Me-time is geen LUXE
Tijd voor jezelf nemen is niet egoïstisch; het is essentieel om goed voor jezelf te zorgen zodat je ook goed voor anderen kunt zijn. Me-time kunnen kleine en grote momenten zijn. Voel waar jij behoefte aan hebt. Bedenk je eens dat je niet kunt functioneren als je batterij leeg is. Hoe zorg jij dat jouw batterij weer opgeladen wordt?
Vicieuze cirkel
Merk je dat je in een vicieuze cirkel terecht bent gekomen? Je geen idee meer hebt hoe je eruit kan komen? Misschien kunnen we eens bellen. Tijdens een gesprek kan je bespreken waar je tegenaan loopt. Ik zal naar je luisteren en je serieus nemen. Mogelijk krijgen we ook inzicht in je patronen en weet je wat je kunt gaan doen om deze te doorbreken.
Durf jij te luisteren naar wat je hart echt nodig heeft? En niet alleen naar de verplichtingen en verwachtingen? Als je dit proces met jezelf durft aan te gaan, zul je je balans weer terugvinden. Het is een proces dat tijd nodig heeft. Elke kleine stap brengt je dichter bij een leven vanuit je hart.