
Geven
Geven is mooi. Het verbindt. Een manier om te laten zien dat iemand ertoe doet. Tegelijk kan geven ook ingewikkeld zijn. Zeker als het geven je niet meer voedt, maar uitput. Je moe bent van het vele geven. Als het meer vanuit plicht gebeurt. Of dat je ergens diep van binnen hoopt dat door geven je gezien, gehoord of gewaardeerd wordt. Soms kun je ook een stille hoop hebben dat je dat terugkrijgt wat je geeft.
Geven vanuit Loyaliteit
Veel van wat je geeft, doe je uit loyaliteit. Aan je ouders, je kinderen, je partner, je vriendinnen. Vaak onbewust. Je wilt het goed doen, je wilt zorgen, je wil beschikbaar zijn. Dat is waardevol.
Het is echter ook goed om jezelf de vraag te stellen; Geef je op een manier die ook recht doet aan jezelf?
Want dan is geven echt zuiver, vrij van verborgen kosten. Het is vrij als het geven niet ten koste gaat van je eigen grenzen, energie of waarheid.
Recht doen aan relaties en jezelf
Als je het kan zien als een soort ‘emotionele bankrekening’. Wanneer er lange tijd alleen maar wordt gegeven zonder dat er terugkomt wat jou voedt, ontstaat er disbalans. Soms kan je geven vanuit een diepe hoop dat je daarmee je plek verdient. Dat je dan goed genoeg bent. Die manier van geven is vaak vermoeiend en houdt een patroon van jezelf kwijtraken in stand.
De uitnodiging kan zijn; Durf jij werkelijk te geven wat je hebt en wat je nodig hebt. Geven mag een wedekering proces zijn. Geen ruilhandel, maar een uitwisseling die voor beide partijen klopt.
Geven vanuit de generaties
Misschien is bij het lezen van bovenstaande iets bij je geraakt. Misschien wil je nog wel een laagje dieper kijken. Heb je weleens stilgestaan bij welke patronen er in jouw familie zijn omtrent het geven. Misschien geeft jij altijd alles van jezelf, omdat je moeder zichzelf ook altijd wegcijferde. Of geef je juist weinig, omdat je vader nooit beschikbaar was. Jij leerde dat het veiliger was om je hart gesloten te houden.
Door je daar bewust van te worden, ontstaat er ruimte. Ruimte om nieuwe keuzes te maken. Om te voelen; Wat wil ik vandaag geven? Wat voelt vrij? Wat voelt zuiver?
Geven als vorm van heling
Wanneer geven vrij is van druk, schuld of plicht, kan het een helende kracht worden. Dan geef je het omdat je dat oprecht wil. Omdat er iets overvloedigs in je stroomt dat zich wil delen. Dat soort geven raakt ook echt iets in de ander.
Geven hoeft niet groots te zijn, een blik, een hand, een luisterend oor. Als het maar echt is.
Waar geef jij meer dan je hart eigenlijk wil? Wat zou er gebeuren als je daarin een klein stapje terug zou doen, om juist dichter bij jezelf te komen?
Wil jij leren een innerlijk stevig fundament te bouwen? In september start ik weer een nieuwe groep. Het fundament. Je werkt aan een stevige basis van vertrouwen, rust en kracht. Je komt los van onzekerheden die van buitenaf komen, zodat je niet meer geleefd wordt door verwachting, oordelen of druk van anderen. Nieuwsgierig? Check de agenda of stuur mij een berichtje.